title

Foto-expositie Frans-Jan Snoek

Het winterzonnetje schijnt. De lucht is fris en prikt in mijn neus. Afgelopen nacht was het vijf graden onder nul, dus het water in natuurgebied De Blauwe Kamer is stijf bevroren. Ik loop over het vlonderpad en geniet van de zonnestralen die door de rijp op de bomen in alle richtingen worden weerkaatst. Dan valt mijn oog op het ijs naast het vlonderpad. Het is glad en donker, maar hier en daar hebben de wind en het water die nacht kleine kunstwerkjes gebouwd: eilandjes van rijp op het ijsoppervlak. Ik pak mijn camera en door de zoeker veranderen de rijpstructuren in torens, bomen, planeten…

 

Mijn naam is Frans-Jan Snoek, ik ben 26 jaar oud en ik ben natuurfotograaf. Tot september 2023 was ik receptiemedewerker bij Kaap Doorn. De natuurfoto’s die je door heel het hotel vindt zijn van mij. Het overkoepelende thema is ‘Buiten naar binnen halen’. Dat is bij Kaap Doorn niet moeilijk. De vele natuur in de omgeving is een eindeloze bron van schoonheid.

 

Fotograaf Frans-Jan Snoek

 

Natuurfotografen zijn er in vele soorten en maten, maar mijn specialisatie is de macrofotografie. Dat betekent: heel ver inzoomen zodat kleine onderwerpen levensgroot lijken. Zodra je dat doet betreed je een wereld van kleuren en vormen waar je met het blote oog geen toegang toe hebt. Ik vind het geweldig om die wereld voor iedereen zichtbaar te maken. Daarnaast zorgt het inzoomen ervoor dat herkenbare vormen verdwijnen en een abstract spel van lijnen en kleuren tevoorschijn komt. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de rijpfoto’s in de gang bij zaal 8.

 

Geniet van de foto’s, maar vergeet vooral niet om tijdens je verblijf hier een rondje door te tuin te wandelen en al die schoonheid met je eigen ogen te aanschouwen!

 

Bekijk meer van mijn fotografie op @fransjansnoek.